eXTReMe Tracker

30. nov 2004

...

Mul on huule peal ohatis ja silmanurgas tundmatu objekt, mida ma liigitada ei suuda ning eemaldada samuti mitte. Seega suure kiirusega lähenen talvisele välimusele. Ahjaa. Sõrmed on ka verised. Üks küüs murdus täna. Juuksed kukuvad peast. Kõrvakuulmine halveneb. Sõnaga kevadet ma küll vist ei näe. Juhul, kui selline üldse kunagi tuleb.

Tänane dzõuk on mu täiesti välja vihastanud... See eksamiks õppimine ja siis väike selgushetk, et eksamit ei olegi, pani ikka täieliku paugu. Seda enam, et juhendajaga seetõttu riidu mindud ja palju aega raisatud. Appppppppi, kui loll saab üks inimene olla????!!!!!!

Ülehomme esimene tund :) Täna seega vaja konspekt valmis teha. Võib-olla ta teises toas teeb ennast. Mis iganes.

Pidurid tuleb ära keelata. Just. Ära blokeerida, kinni tsementeerida, suud täis toppida, silmad kinni kleepida. Tropid ja pidurid, jätke mind rahule. Jätke teised inimesed ka rahule. Laske lapsukestel elada.

Vabad katked päevalaulust, mis täna surematu J.M.K.E. esituses ehk siis "PANEME PUNKI"

Siis kui otsa lõppeb jook, algab revolutsioon.
Teooria ei olegi tähtis, ma olen ju tegude mees.
Re-vo-lut-si-oon.
Maailma ma uueks loon.

26. nov 2004

Mina, mina, mina...

Tegelikult juhtus nii, et esmaspäeval läksin oma bronnitud pileteid välja ostma ja kassa ees tuli mõte, et külastaks sel nädalal mõnd etendust. Mõeldud, tehtud. Käsh ei tahtnud tulla, tal ju sünnipäev, seega sujuvalt harasin Katu kaasa. Tal oli ka sünnipäev. Seega sai ta kingituse, mis muidu rõõmustaks iga teatrifriiki, aga eile oli erandjuhus.

Ibseni "Ehitusmeister Solness" Undi kastmes "Vanemuise" väikse maja madalal laval, garneeritud hüpetega siia-sinna ja ümbritsetud haigutama ajavate tarafarettide ja banaalsustega. Põhimõtteliselt pärast esimest vaatust oli tunne, et võtaks oma jope ja läheks minema. Lugedes nii toreda draamana tunduv asi oli laval muudetud mingiks nimetuks rahmeldamiseks, millest ei paistnud mitte midagi tulevat. Ei tulnudki, olgu juba ette öeldud. Kolm vaatust toolide lammutamist, hüsteerilisi karjeid, melodramaatilisi kõrvalepõikeid, kohustuslikke rollist loobumisi, paariminutline slängi ja roppuste edastamine ning deus ex potist saabuski. Põhimõtteliselt mite eriti õnnestunud lavastus. Ebaõnnestumine, olgem ausad. Et siis pärast esimest vaatust hakkasime Katuga asja arutama - me ei tee seda kuangi teatrimajas sees!!! Sest asi oli lihtsalt nii nõme, et sundis kohest seisukohavõttu. Kontseptsioonitus oleks vist kõige õigem sõna. Lisaks mingi mõttetu rahmeldamine. Ma ei tea, võib-olla oli see mingi kolmanda etenduse needus või miski muu koterman, aga no mitte kuidagi ei omandanud asi tähendusi. Tegime sellise julge järelduse, et võiks seda etendust analüüsida püsti või pikali ja ikka jõuaksime järeldusele, et asi on kehva. Metatasandit ei tekkinud, olid Katu sõnad. Põhjusmõtteliselt sarnanes see jant Oidipuse ja Antigone looga, mis paar aastat tagasi suures majas etendus ja täielikult läbi kukkus. Ühesõnaga lavastuse ülpilt oli täiesti masendav.

Kujundus oli ka mõttetu. Mingi punane vaip eeslaval, roheline ja kollane valgus tellingute taga, üldmuljeks must. Odav ja must. Et nagu pidevad mustad augud ehk siis valgus maha ja vaikuse hetk... Ää, mu meelest ei kandnud need küll mingit tähendust... Ei tekitanud ka. Lihtsalt häiris katkestus. Mu meelest on nagu huvitavam vaadata, kuidas näitlejad pingehetke läbi elavad, seda kujutavad, kui vahtida 3 sekundit pimedust. Mussi kohta olgu ka juba öeldud, et ei midagi uut, ei jäänud ükski katke kõlama tähendust loova või süvendavana. Lihtsalt mingi muss.

Aga loomulikult olid selle asja juures ka näitlejad. Ma päris täpselt ei olegi veel selgeks mõelnud, kes esitas hea rolli, kes mitte, aga mingit üldist ansamblitunnetust asjas küll ei olnud. Võib-olla ei peagi olema - tegemist ju ikkagi isikukeskse tükikesega - , aga selle puudumise tõttu ei olnud ka kokkumängust juttugi. Mööda mängisid üksteisest. Hannes Kaljujärv peaosas - oodatav tulemus taas. Aeg-ajalt langes oma tasemelt allapoole, aeg-ajalt tõusis veidi üles. Teda on tegelikult pea alati laval huvitav jälgida, aga eile mind kohutavalt häirisid vead teksti edastamisel. Mingi täiesti mõttetu puterdamine. Ja mitte ühel-kahel korral, vaid päris tihti. Vat siuke lugu. Solnessi kõrval olid tegelikult huvitavamad osatäitmised mu meelest Jüri Lumistel hulluarstina ja Jaak Printsil Ragnarina. Lumiste matkis igatahes päris hästi :) Ainuke asi, mida esimeses vaatuses vaadata tasus, oligi tema nihelemine ja kihelemine. Kolmandas vaatuses oli ta juba väsinud ning mitte eriti nauditav. Raine Loo lihtsalt lämmatas kõik teises laval oma melodramaatiliste tõmblustega. Küllap see on taas üks neist lapsepõlve hirmudest, mis mind kummitab. Lihtsalt ma ei suuda teda erapooletuna vaadata. Ja kui proovingi, siis teeb ta alati mingi üliteatraalse tõusu, mis mul kõhus ebameeldivaid judinaid tekitab. Kusjuures selle asja juures on naljakas see, et eile kahes stseenis suutis ta traagikast hoiduda ja ta oli täiesti normaalne mu meelest. Aga need oli nii põgusad hetked, et kipuvad juba ununema... A. Printsist tahtsin rääkida. Hästi positiivne tegelane ja veidi teistsugune näitleja, kui ma seni "Vanemuises" näinud olen. Ma muidugi ei kujuta ette, kui kaua tal entusiasmi ja kindlust jätkub, sest taaralinna teatril on kalduvus muuta noored näitlejad kellegi kloonideks, ebaõnnustunuteks, kusjuures. Aga eile oli ta tõesti hea. Pateetiliseks minnes: indu ja värskust oli tunda, kui tema laval või saalis ringi tuhises :) Heinloo preili Wangel oli tüüpiline Heinloo. Iga teine tema osa on täpselt samasugune, seega ei viitsi kommenteerida. Rikkus minu hea mälestuse "Romeost ja Juliast" ühesõnaga. Kaks näitlejat oli veel laval Karin Tammaru ja Evald Aavik. Kummagi kohta ei taha midagi öelda, aga ütlen ikka. Esimene nännutas nii mis kole ja teine liikus aegluubis. :( Ei meeldu mulle sellised asjad.

Peaks kontrollima, kas mulle üldse midagi meeldis... No tegelt ju natuke meeldis ka, aga üldmulje ajab mul praegu kulmud täitsa kortsu. Ei meeldi mulle sellised asjad. Näitlejate ja hea draama raiskamine. Ja finaal oli muidugi kõige nõmedam asi, mida ma paari viimase aasta jooksul teatris näinud olen - mingi räme suitsupahvak ja tagalaval Solnessi surm kolina saatel. Tsiisus, kaheksakümnendad ei ole mitte läbi! Päh. Nii. Kõik. Rohkem ma sellest enam ei kirjuta. Igatahes Katu sai endale kaheldava väärtusega kingituse ja mina rahulolematuse või siis just kinnituse - eesti teater on kreenis ja kriisis...

Vat siuke asjalik käik siis eile. Läbi lume, pimeduse, kõhuvalu, kadripäeva, sünnipäevade, väikeste laste, suurte koerte , lugematute sigarettide, sooja ahju, märgade sokkide ja muude elus ettetulevate põrkumishetkede.

Kommentaariks pealkirjale: MINA on tegelane, kes kummitab mind juba terve nädala. Eile teatris ka. Laval ja saalis. Mida küll vana Sigmund oleks sellest järeldanud :)

24. nov 2004

Repliik

Mitut kadripäeval sündinud inimest tead SINA???

Vastusevariandid annan ette:
1. mitte ühtegi
2. millal kadripäev on?
3. 3
4. 4
5. 5
6. lugematul hulgal

Make your selection and give them tomorrow my best wishes !

Sürr jätkub

Ehk siis tegelikult ei kujutanud ma eelmisel nädalal veel ette, et aastaajad really vahelduvad ning lumi on loodusnähtus, mis ei pruugi kaduda ühe ööga. Seega sain oma pahaaimamatuse ehk õhukese mantlikesega ringi hängimise tõttu pisi nohu ja köha. Nüüdseks on kanade surm (loe: sulejope) kapist välja otsitud, täna joppas isegi ühe mütsiloduga. Polnudki hull. Eile oli hullem: miskine täielik torm, ei näinud meetritki maad enda ette, ainult lumi, lumi, lumi. Ja mina lolli peaga koperdasin päeva ajal veel raamatukokku! How stupid one person could be? Igatahes on õues jubedad hanged, kampsun - must loomulikult - kaetud meeletu sulekuhjaga, ahi huugab päevad-ööd ja uskuge mind - ikka on paganama külm!!!

Eelmisel nädalal siis Kessu juures. Master degree kõne all, aga selle kõrval veel palju muid asju. Interesting visit. Ja ma olen väga rõõmus, et ma seal käisin. Laupäeval õnnestus veel Enriko-mani juures käia ja nautida õke külalislahkust. Kuritarvitada oleks õigem sõna: kuidas seda nimetada, kui kutsud südaöösel kellegi endale kesklinna järele ja siis järgmisel päeval ei suuda enne ööd minema hakata ja jälle keegi peab sind kuskile viima... Kui perekonda poleks, siis ma tõenäoliselt elaksin bussijaamas :) Või siis ei väljuks kodust, sest äkki pärast ei saa kuidagi sinna tagasi. Enriko on endiselt sama krutskiline kui varem. Sinikas keset põske on normaalne, sama normaalne nagu hambajäljed keset selga. Lasteaias nimelt on kaks maniakaalset tatti, kes teda hammustavad ja kasvatajate arvates on see suht norm värk?! See selleks. Ta ei sure selle kätte, loodetavasti pole lapsed marutaudis :) Ainult, et ta ju õpib teiste käest nippe, mis tähendab, et temagi teritab aeg-ajalt hambaid ja siis üritab neid mõne pehme koha sisse lüüa. Ei ole meeldiv tunne :( Lapsed!

Jana-Liisa sai endale uue hamstri. Et siis kaks tükki on ära surnud ja nüüd kolmas ära neetud puurikeses. Loodetavasti peab nats kauem vastu. Suht kurb ju oma lemmikloomi matta :(((

Ma luban endale, et ma midagi ei luba. Seega: praktika sakib, vähemalt praegu küll. Pole veel actually tunde andnud, aga kool mulle küll ei meeldi. Või õigupoolest polegi probleem koolis, vaid pigem ühe asjamehe üliagaruses, mis hakkab mulle ogarust meenutama. Tahan natuke ise ka avastada ja siis küsida, kui mured tulevad, mitte kuulata tundide kaupa, kui lahe jne see kool on :((( Ei taha. Aga lapsed on toredad :) Või vähemalt selja tagant tunduvad sellised olevat :) Sellised hästi püüdlikud, vahel natuke laisad, vahel liiga hasartsed, aga üldkokkuvõttes toredad. Hoiavad kokku ja nii edasi. Nii tore. Ja see on kõik. Rohkem ma sellest praktikast küll praegu ei kirjuta.

Oma kooliasjad on kõik ripakil :( Hakkangi parem õppima. Kolm kirjalikku tööd, ei neli, vaja kiiresti ära teha. Jaksu on vaja.... Hommikul peab niiiiii vara ärkama ja õhtul jõllitad lolli näoga ühte punkti ja sunnid ennast vara magama jääma. Ei õnnestu eriti. Aga ma üritan edasi.

Seega tänane laul kõlab minu arvutis Stevie Wonderi esituses, muide pärit on see Paul "The Beatles" McCArtney sulest

"Ebony and ivory live together in perfect harmony.
Side-by side on my piano keyboard, oh lord, why don´t we?

We all know that people are the same where ever we go.

There is good and bad in everyone.
We learn to live, we learn to give.
Each other what we need to survive together alive"


17. nov 2004

Sürr: lumi

Pahaaimamatult võtan täna telefoni. Kell on 11 (mul oli kell 9:30ks helisema pandud). Magasin loomulikult. Emm helistab. Räägib pikalt laialt. Mainib, et nüüd mul polegi paksu jopet. ??? Oli mu vastus. Ja siis kordas üle. Lumi on õues. Täitsa paks lumi. Käsh läks kell 12 välja, ise sissepakitud nagu jõuluhani. Ehk siis kui tal oleks tarvis pead pöörata, siis see oleks võimatu - ta peaks paterdama terve kehaga. Nii paksult pani ennast riidesse. Mu graafik nägi ette majast väljumist 5 enne 12. Ei jõudnud. Kehvasti, aga juhtub.

Seega: ärge usaldage äratuskelli, ärge usaldage valget lund, ärge uskuge jutte paksudest jopedest.

Btw, eile suutsin Kiisu rünnakut ennetada ja transportisin ta oma toast välja enne, kui ta vihaseks sai. Seega pääsesin hammustusest ja küüntest. Olen ma tegija või tegija :))))))


15. nov 2004

Ära, ära, ära, ära pelga

MC Kampsun rokkis siin. Ehk siis proovige jääda normaalseks, kui maailm su ümber on täis ebanormaalseid friike. Aga see selleks, see on teema, millel võibki undama jääda.

Kessu teeb ikka lõputööd. Heh. Täna lõpuks võtsin selle lahti... Huh. Pikem jutt jälle. Seda saab asjaosalistele loodetavasti juba sel nädalal rääkida. Just. Nii teengi.

Käshil on ka lood segased, aga see on veel nii müstiline, et ta isegi ei saa asjast aru. Seega pole midagi rääkida.

Endast pole mõtet rääkida. Lihtsalt tööd on väga palju. Actually olen seda ka teinud vist eelmisest nädalast koguni neljal päeval. Tõeline suursaavutus minusguse laisa kohta. Ja sinna vahele siis draamakuninganna etteasted, hammustav ja vihane kass, kes konkreetselt mulle eile jalga kinni hüppas küünte ja hammastega... Siin majas on vähemalt üks persoon, kes must lahti tahab saada :)

Isadepäev oli eile. Katu isa andis veini ja Katu andis kooki. Aitäh. Fämili pidutses juba laupäeval venna juures, tited karjusid, isad purjutasid ja emad panid Peg Bundyt... Misiganes...

Graafik tiheneb. Tempo kasvab.

12. nov 2004

Uno, dos, tres, quatro, cinco...

Ja nii edasi läheb see rida. Lihtsalt assotsiatsioonid ripuvad räigelt tihedalt õhus :)


American Idiot

Loomulikult tsiteerin Green Day´d. Mu lemmiklauluks just hetkel ongi seesama põmmimine sellest, kuidas ei taheta olla idoot, Ameerika oma :)

Don´t want to be an American Idiot
Don´t want the nation under the new media
Can you hear the sound of hysteria?
The subliminal mind fuck America

Ei tahaks ühegi riigi ega rahvuse idioot olla, mis siis veel Ameerikast rääkida. Ei taheta või siis tahetakse ainult head, aga välja kukub nagu ikka. Mul kama, mida igast tüübid Green Day´st räägivad - pidavat olema alla käinud jne. Mulle meeldib. Ehk siis vihje jõuluvanale :) Kui ta just ameeriklane ei ole ja ei vihka neid pisikesi pungivendi.

Põhimõtteliselt kõlab see lugu kokku minu viimase aja ihalusfilmiga. "Fahrenheit 9/11" on see. Lõpuks sain selle endale tõmmatud ja hommikul ka vaadatud. Öelge nüüd, et allusin masside hüsteeriale ja survele. Vaatasin seda ja meenutasin, miks ma Bush-family´t ei armasta, aga meelde ei tulnud. Küllap on selles süüdi vana-Ronnie, kes võitis mu südame, kui ma veel päris pisike olin ja siis George W senior tundus tema kõrval kuidagi puine ja aeglane. Ja noorest täkust Williamist ei maksa rääkidagi. Tema on ju kõigi naiste lemmik :) Seega: demokraadid ruulivad. Michel Moore´i film ka. Nuuks tuleb mõnes episoodis peale, aga nii see ongi ju mõeldud. Pool filmi ei saa arugi, et W-st halvasti räägitaks, aga no siis läheb selliseks nättamiseks, et kahju kohe. Vaataja alahindamine ja mäng emotsioonidega. Mitte et vaataja midagi muud tahakski. Muusika muidugi...

"Ja mul on kiire, on väga kiire..."

10. nov 2004

Räiged telefoniarved

Mu ema helistab mulle. Räägib viisakakt juttu, uurib, kuidas mul läeb ja siis mainib justkui muuseas, et ta ei soovi enam selliseid telefoniarveid saada nagu eelmisel kuul. How bizar is this? Minule ju meeldib telefoniga rääkida ja ma pole ju süüdi, kui ma unustan ennast, st oma ema, kes arveid kinni taob. See selleks. Igal juhul hakkan nüüdsest kenasti tähele panema, kui kaua ja kellega ma oma ema raha raiskan :)

Ja mul on kiusatus kirjutada, et muidu on ju lahe. Täna siis sellises staadiumis, kus tundub nii. Tegemata tööde virn üha kasvab, poolikult tehtud asju on veel enam. Tõenäoliselt peaksin võtma terve kuu vabaks, et kasvõi pooledki neist asjadest tehtud saaks. See selleks.

Teatrisse on tarvis minna. Just nimelt, on tarvis. Eile avastasin, et vaja ju kodutöö teha miskise etenduse kohta. Ei tule praegu ühtki silma ette, mille kohta tahaks teha ja saaks teha nii, et ennast pooleks ei pea rebima. Seega kui vähegi õnnestub, siis vana hea "Roberto Zucco" peaks hädast taas kord välja aitama - üks neist lavastustest, millega nii mõnigi kodutöö on tehtud :) Neid lavastusi, mida ma süstemaatiliselt kogu kooliaja ruunanud olen, on seega juba üsna mitu. Alates "Ihnurist" - issand, kui ammu see oli! - ja lõpetades siis nüüd Zuccoga. Sinna vahele veel mõned jäävad, aga highlight´iks jääb siiski "Meister ja Margarita". Ükski teine lavastus pole andnud nii palju ihaldatud ainepunkte ja kodutöid, millega muidu lihtsalt hätta oleksin jäänud. Vat nii. Seega jönts-jönts pileteid ostma... Nuuks.

Töö kontrollile.

9. nov 2004

Vähem eksperimente, palun

Päeva sõnum just selline. Lihtsalt eksperimenteerimise loengud on läbi saanud - nagu oleks puhtaid loenguid üldse olnudki! - ja nüüd käib üks täielik peedistamine. Põhimõtteliselt hakkan ma vaikselt seda teraapilist lähenemist vihkama, vihkan isegi sellist puhastatud mõtete hääletooni. Jube. Ainus, mida ma sealt saanud olen, on pidev peavalu. Vähem eksperimente ebaturvalises keskkonnas, on minu tänane tagasihoidlik soov seega. Ei väsi ma ennast ka kordamast.

Kiisu laiutab. Käshil ikka paha tuju vist. Mul homme kontrolltöö, jepikajee, selles aines polegi veel ühtki olnud ja alles eelmisel nädalal ju oli mingi kottimine kontrolltöö laadis.

Talveuni kõlab hetkel igatahes vägagi paljutõotavalt, seega valin talveune. Pange palun see lukku.



8. nov 2004

Maa tuleb täita lastega

või siis milelgi muuga, mis neid asendab, eks. Mulle küll tundub, et tita-titad on hullult toredad. Laupäeva õhtu ja pool pühapäeva läkski ühe mehikesega mässates. Ta on nii tore. Eriti siis, kui ta õues pori sees sõna otseses mõttes püherdab ja siis ise lagast tilkuvana sulle sülle poeb. Pole paremat tunnet :))) Tegelikult ka. Või siis see, kuidas ta köögis oma lõunasööki süües, mis muidugi enamik koosneb hommikusöögi jäänustest, sest talle hommikul lihtsalt ei meeldinud see puder, rõõmsalt putru ja võileiba matsutab, sind oma pisikese putru täis peoga paitab ja patsutab ning jogurtit luristab meisterlikkusega, mis nõuaks ära märkimist mingil konkursil. Ja magustoiduks mõeldud rullbiskviidi määrib ta suhteliselt ühtlase kihina oma laua külge ja hakkab siis näppudega sellesse auke litsuma. Muidugi saadab kogu seda nalja pidev iseenese paitamine ja kiitmine. Tulemuseks on seega üks suhteliselt rahulolev laps, kes lõhnab imalalt toidu järele, kelle kraevahe on täis tagavaraks kõrvale pandud kraami ning kes üldse ei rõõmusta, kui sa ta seejärel ära pesed ning voodisse tuttu saadad... Titad ruulivad täiega.

Selline oli siis meeldivam osa nädalavahetusest. Üldse üks meeldivamaid nädalavahetusi paari kuu lõikes, kui hakata järele mõtlema. Kuigi see, mis eelnes, oleks võinud olemata olla. Magamata ööd ja hulgad tehtud tööd, kulutatud närvid, rõvedalt suured telefoniarved ning pidev lootusetuse tunne, et midagi läheb valesti, et miski jääb tegemata. Kõik sai kuidagi tehtud. Ja saigi.

Lähen parem loen raamatut. Autor on surnud, elagu lugeja.

5. nov 2004

Come as you are

Öine sõnum. Lihtsalt nii peavadki asjad öösiti olema, eks. Ja sõnum on muidugi mõeldud silmas pidades homset päeva. Hommikut :) Horoskoop ütleb, et raha ja perega on homme super-duper, aga tervise ja armastusega jälle ei joppa. Jama küll.

Veini ja küünlavalgusõhtu paberihunniku taga nüüd siis lõppeb. Võtan oma külmunud varbad ja känkras magamiskoti ning ronin paariks tunniks tudisse.

Glögilõhn
Jõulud
Reklaam
Duc de Paris
Cabernet Sauvignon
Olaf Suuder
Marlboro Ultra Lights
Cambridge Soundworks
Nukuteater
YumPop
Koff
Diamant
Samsung
Tulip
Platinum
Oasis
Kiisu

Vähesed neist paljudest asjadest, mis mind keset ööd üleval hoiavad.
Kell on 3:36,
3:36
3:36...

3. nov 2004

?!

Michelle, ma belle, these are words that go together well, my Michelle
Michelle, ma belle, sontles mots qui vont tres bien ensemble, tres bien ensemble
Well, I love you, I love you. That`s all I want to say until I find a way
I will say the only words I know that you´ll understand...

Hüsteeriline karjatus suunatud ikka maailmavalule... Ah, kuulakem ja vaadakem Beatles´eid ja tundkem hetkest rõõmu, eks.

Help me get my feet back on the ground...
Help me, help me, help me...


Tunnengi rõõmu, aga on ikkagi midagi sellist, mis tekitab peavalu, mis tekitab see palju kirutud maailmavalu, rabedat rahutust, rõvedat rahulolematust ja tuhandet teist tunnet, mida minuti jooksul jõuan tunda. Ebanormaalne.

But people aren´t things...

....

Põhjusmõtteliselt puudub õnnest ainult paar meetrit nööri ja üks jämedate okstega puu.

2. nov 2004

Niuks, niuks...

Nässu teeb sellist häält juba pool tundi järjest. Ehk siis terve selle aja, mil ma kodus olen olnud. Täitsa lõpp. Tal mingi peika vist õues ja õudselt oleks vaja minna, aga näe kurjategijad ei lase mitte... Kiisule istusin peale, see kräunatas nii kõvasti, et ma täitsa ära ehamatasin. Ta täiesti salaja mulle ligi hiilis.

Päevasoovitus: võta aega ja räägi oma sõpradega ;)

1. nov 2004

Riia, mu arm

Lühidalt: külm, tuuline, vihmane, lörtsine, hall, venejas. Plussid: Prantsuse saatkonna roosid, mis õitsevad ka oktoobri lõpus, Mustpeade maja, mis on üks ilusamaid maju Riia vanalinnas, Okupatsioonimuuseum, mille nad rajasid enne eestlasi, aga mis jääb absoluutselt igas elemendis alla meie omale (v.a. kohutav arhitektuur ja sobimatu asukoht sellisele monstrumile), Vabaduse sammas - ei vaja kommentaare - see lihtsalt on seal, Kunstiülikooli hoone, mis on justkui mõnest veidi õudsast filmist välja astunud, aga mis ometi on nii lummav ja nii edasi. Moraal: Karumz.

Eile "Lendas üle käopesa". Ma olen varem näinud üht Mart Kolditsa lavastust (Mrozeki oma) ja juba siis jäi minusse mingi kummaline tunne. Mingi AGA. Eile otsisin paaniliselt midagi, mis meenutaks selle põhjust, aga ei leidnud. Ei leidnud eile teatriski. Imelik lavastus oli, ei tahaks öelda, et hea või halb, aga midagi ta oli. Võib-olla see ongi see uus lavastajate põlvkond, millest räägitakse, aga mida ma varem ise nii selgelt tajunud ei ole? Seega, kui suudaks selle AGA või MISKI defineerida, siis saaks aru. Kuidagi kidakeelne olen. Katu oli ka eile. Kujundus Jaanus Laagrikülilt oli hea - väga stiilipuhas ja värskendav - roheline ja klaassein, hallid plastiktoolid. Tekitaski reaalse plastiku tunde, laval ei olnud midagi papist ega puist, see oli elav. Elav plastik, mis ümbritseb Euro-Eestis pea kõiki meid.

Loost ja näitlejatest ja lavastusest nüüd segamini... Esimese vaatuse 20 minutit - ma mõtlesin, et kui nii jätkub, siis ma konkreetselt magan. Aga siis tuli hommikustseen ja see tegi virgeks :) Lavastuse nn murdekoht, kus peategelast kehastav Hannes Kaljujärv üritas ennast tõestada ja loomulikult läbi kukkus, oli kuidagi liiga selgelt välja mängitud. Otse öeldes: liiga otsekohene, liiga näkku lajatav, midagi võiks ju siiski ka vaatajatele teha jätta. Vat see oligi suurem ühik, mis mind häiris: liiga palju oli meile, vaatajatele, asja üksipulgi selgeks tegemist. Olidki ainult jälgija, mitte osaleja, kes täidab tühikuid ja loob oma maailmasid. Või siis tabas mind eile räme erapoolikuse laine ja ma ei suutnudseda vaadata kui vaataja, vaid vaatasin seda nii, nagu õpetatakse ehk siis püüdsin mitte midagi asjale omalt poolt lisada ja jälgida seda, mida pakutakse. Kõik on võimalik. Ja kõik on segane.

Remark: blogger teeb trikke jälle.

Lavastusest edasi: otsesed seosed, mind häirivad ja loo tasandil, olid Coelho "Veronika otsustab surra" nimelise raamatuga. Kohtumine või taaskohtumine seega. "Vanemuise" eelmise hullumaja lavastusega ("Ajujaht") võrreldes oli see eelmine kvaliteetsem. Loo tasandil vähemalt, lavastaja kavatsuste realiseerimisel samuti. Näitlejatest ka. Kaljujärvele tüüpiline rollilahendus (algab juba pakkumisest ja kellele seda ikka pakkuda kui mitte talle) ning see vajutas kogu lavastusele Kaljujärve hiilgamise pitseri. Tore, aga ei mingeid vaimustuskarjeid. Sama ka Kütsari (eriti sürrealistlikud stseenid eeslaval, nn kõnelused Isaga) puhul. R. Aidlas oma suht tuntud headuses ja rollis, mis justkui talle kirjutatud, Taalmaa samasugune. Kõige rohkem jälgisin Aivar Tommingast ja Külliki Saldret. Mõlemad olid väga head, kuigi seda erinevalt. Tommingas tegi nalja (what´a surprise!), aga oli ka tõsisemaid hetki ja mu meelest sel ajal vägagi nauditavat mängu. Saldre dominantne ja ennastkehtestav ülemõde võlus mu ära oma valge ja jäiga jalahoiakuga (valget tennised, mille ninad alati üksteisest vähemalt 45-kraadise nurga all!). Jätsin mainimata suurematest elamusepakkujatest veel Margus Jaanovitsi - ta tõsiselt laheda rolliga maha saanud, ma arvan, et see väärib kuskil ka ära märkimist. Vähemalt mulle tundub, et vääriks.

Ja rohkem ma sellest praegu ei kirjuta. Liiga segane. AGA ja MISKI ja hulk erinevaid erinevas kvaliteedis näitlejatöid, lisaks varjud filmist ja Coelho raamatust.