eXTReMe Tracker

22. juuni 2010

Wizarding World of...

Pole vist ime, et ma jälle Harry Potterit loen. Olin juba unustanud, et sel suvel tuleb Potteri-filmi asemel hoopis teemapark Filmimaratoniks peab ka seega valmis olema :D

***
Muidu. Sajab vihma. Kolmandat päeva (ok-ok, teist päeva, kolmas kõlab lihtsalt paremini üdini üdilikult). Õue ei taha minna (grand plan väga regulaarselt sporti teha... Mmm... Noh, sellega on pahasti, kuigi mingeid õigustusi ju leidub.)

***
Olen täna terve päeva K. teadustööd lugenud, meeleolu tekitamiseks on taustal olnud ETV2 teatrisaated. Päris huvitav on. Nii siis tehaksegi teadust. Kõige pikem osa on esimest korda loetud-korrektoriga üle lastud, kaks lühemat jäävad homseks-ülehomseks.

***
Nässu on kõbus ning sõi kõik krõpsud ära. Liputab saba ning on täna isegi paar korda õues käinud (mida ei saa eilse kohta öelda, sest siis ta põhimõtteliselt välja ei läinud ning minu poolt pakutavat (kuiv)toitu hamba alla ei võtnud). Võib-olla on selles pealtnäha sõbralikus olekus süüdi ka serveeritava liha hulk, mis on olnud kolme viimase päeva jooksul märkimisväärne. Nii koer kui allakirjutanu on end punni õginud ning mõlemast hoovav aimatav lõkkel kärsanud sea hõng teebki meist (praegu) sõbrad.

***
Väike memmekas pressis end tuppa ja magab vaheldumisi toolil, minu vasakul küljel, minu paremal küljel, minu parema käe otsas, minu vasaku käe otsas, kõhu peal juba umbes neljandat järjestikust tundi, ärgates vaid kohavahetuseks.

***
Ja seda tahaks teada, kuidas hiinakeelsest (?) rämpspostist lahti saada, pisut pinda käib. Nagu töömeilie saadetavad kirjad teemareaga "Dear costumer, buy your Viagra from me, this is 40% cheeper, only for you..." (muidugi mõista tuleb eelnevat lugeda aktsendiga, soovitatavalt Abu "The Simpsonitest" või siis Vikram "Friends´idest").

***
Küll mul on ikka teha ja mõelda.

Sildid: , ,

21. juuni 2010

Vihmane

Sõitsin täna jalgrattaga kolm tundi vihmases Tartus. Masohistlikku piitsutust plaanis ei olnud kodus väljudes, aga ikka kujunes kogu retk äärmiselt... vesiseks, külmaks, lirtsuvaks, tühjaks ja kurvaks. Kuigi natuke oli põnev ka :) Võru tänav oli... Aiaiaiaiaiai.

Avastasin, et Tartus on koletul hulgal teetöid, väga pumpyd kõnniteed, hullud autojuhid ning sõbralikud poemüüjad. Hankisin endale tarviku, mida mõistusega võttes mul vaja ilmselt ei ole - teate veel kedagi, kes ostab endale isikliku rattaluku, omamata ratast?

***
Eile hakkas umbes 11 ajal õhtul sadama, öösel poole nelja ajal K.-ga viimaseid ettevalmistusi tehes avastasin, et tuleb padukat, mis siiani üsna järjekindlalt jätkunud. Olin seitsmeni üleval, nn saatsin K.-d (mina lugesin köögis oma trööstiraamatut (eestikeelsena kõlab see kummaliselt)Harry Potterit), K. pakkis ja vaatas videosid teises toas. Ma tegelikult ei uskunud, et ma umbes viie tunni pärast juba tast puudust tundsin. Ja nüüd on täitsa tönn. Päriselt. Kiisude ja kutsuga ühesugune.

***
Täna algas suvi.

Sildid:

8. juuni 2010

Nullpunkt

Lugesin paar raamatut. Kõige-kõigemad neist olid "Viplala lood" ja "Nullpunkt". Esimene on endiselt übernaljakas, teisele ennustan tulevikku kohustusliku kirjanduse nimekirjas.

Nagu ma aru saan, on Karu raamat juba mitmeid kuid müügihitt, autor ise on pälvinud tähelepanu ning oma teost siin- ja sealpool tutvustanud. Ega ma tea, kuivõrd autobiograafiline antud raamat on ja see polegi oluline, aga seda peab mainima, et selles on midagi, mis enda külge köidab. On muidugi mõista olemas kõik noorteraamatule vajalikud liinid ja arendused (halvad perekondlikud suhted, raha, seks, narkootikumid, vinnid, esimene armastus, kool, idikatest õpetajad jmt), isegi kui kõik need teoses lõpuni ei saa arendatud ja usutavad pole. On aidivalliklikku Anni-lugude romatikat ja protesti, sasshennolikku Rassi-loo attitude´i, ilmarraagilikku "Klassi" rõvedust. Kõik selleks, et lugeja tähelepanu köita ning samas ei ole üle pandud (sõna otseses mõttes). On teatud hetki, mil ma eriti kirjapandut ei usu (kodu totaalne muutumine oli... liiga ilus), mõned liinid jäävad lõpetamata või õigem oleks öelda, põhjendamata, teose lõpp on pisut kunstlik, aga samas ka loogiline ja oleks pidanud ilmselt pisut varem saabuma, sest natsa hakkas asi venima. Kui käesoleval (ja ka eelmisel aastal) valisid lapsukesed lugemiseks Vallikut ja Hennot, siis ennustan, et järgmisel aastal läheb üleüldiseks Karu lugemiseks. Kõik märgid näitavad seda ;)

See tähendab, et kui lapsukesed küsivad, mida lugeda, siis soovitan neile Karu raamatut. Miks? Kuna antud teos on hästi kirjutatud, selles on arrogantsust, elegantsi, hooletut üleolekut, samas õrnust, ebakindlust, hoolivust. Ja siis on roppust ja labasust, mis tähelepanu köidab, aga õnneks on selle kõrvale keskmesse tõstetud need nn inimlikud väärtused, mida üks kirjandusteos võiks süvendada või peegeldada. Ja ma ei pea silmas Zaiidi või Karmot või Paulat.

Kildu saab. Laste ja vanemate ja õpetajate arvel. Poppmuusika, staarielu, kinnised klubid ja kokatripid lisaks. Vanilla Ninja loosse segamine ei ole muidugi eriti äge, sest VN ei ole just väga popp, aga see selleks. Karu raamat ilmselt edestab peagi Anni-raamatuid ning seda väga lihtsal põhjusel: see räägib tänases keeles. Fraas "ema on sul..." on popp ka praegu, mulleteid mäletavad kõik. Nii et tänases päevas kirjutatud ja tänastele lastele (ma tõrgun ütlemast noor, kuna ma hetkel ei saa päris täpselt aru, kes on noorteromaanide sihtrühm).

Ja viimane Johannese repliik läheb ilmselgelt Eesti kirjandusklassika kuldvaramusse, pardon my french "Mine putsi, Paula!"

Eesti kirjandus ikka üllatab :)

Sildid:

4. juuni 2010

Reedeõhtused hetked

Täna kohatud anomaaliad: üks kõdunemist alustanud vaip (?), kolm kuni neli särki (???), täis ja suletud 1,5 pudel Vichy vett (?????), umbes kolmsada erinevat kilekotti, umbes kuussada erinevat kommi- jmt paberit, kolm sisalikku (vesilikku? või oli sama loom?), lugematult sipelgaid, vaklu ja kõikvõimalikke erinevaid putukaid, peotäite kaupa klassi, naelu, erinevaid viile (kas meie hulgas on murdvaras?), paar ukselukku, kilukarpi, sinise värvi purk. Taustal kahe aasta jooksul riisutud lehed, kastanimunad, lõigatud roosioksad, juuritud must- ja punasesõstrapõõsas, pool õunapuud, kahe aasta õunajunnid (nii umbes pool tonni :D). Ahjaa, selle kõige sees püherdav väike kiizu, varbavaheplätudega Kr, käes vigel, mille harupikkus 10 sentimeetrit, ning loomulikult õunte käärimisprotsessi kirbe lõhn, sääsehordide kumin ja verajanulised nokad. Ilgelt paksud ja usinad vihmaussid olid ka.

Ah, et mis ma tegin? Ma kaevasin kompostihunnikut (strateegilised mõõtmed: laius umbes kaks meetrit, pikkus umbes viis meetrit, kõrgus olenevalt asukohast kuni 60 sentimeetrini nn nullpunktist).

***
Muide, hästi läheb. Sain kiituskirja, piibelehti, kõne ülemuselt, kõhuvalu ning nostalgialaksu. Peaaegu on vaheaeg.

***
Minu pätakad teevad homme esimese eksami, hea, et minu aine esimesena läbi saab, võtab ehk minul pinged maha, pätakatel pole pinget vist olnudki (tublimad välja arvatud muidugi, sest nemad pabistavad kõigi eest).

***
Loen tagantpoolt ettepoole Doris Kareva "Dekat". Hoopis teine raamat tundub olevat. Võib-olla ongi? Lugemishetked on olnud ootamist väärt.

***
Ilus.

Sildid: ,

1. juuni 2010

Niuks-niuks. Silmad on rasked, tundub, nagu oleksin paar tundi nutnud. Pole. Pisaraid, ma mõtlen, silmad on kuivad, vaatavad kergelt kõõrdi nagu ikka, kui väsimus peale tuleb.

Kooliaasta muudkui lõppeb, aga pole oma lõppu ikka veel leidnud. Kole väsitav on. Täna mitmel korral tabasin ennast olukorrast, kus ma mingil tingimusel olla ei taha, tundmas midagi, mida ma tunda ei taha, tegemas midagi, mida ma teha ei taha.

Olen õppinud otsima ettekäändeid. Et mitte magada. Et magada. Et puhata. Et mitte puhata. Et trenni mitte teha. Et teha liiga palju ja liiga intensiivselt trenni. Et süüa liiga palju. Et süüa veel rohkem. Et mitte kirjutada. Et mitte lugeda. Et mitte helistada. Et mitte minna. Et jääda.

Võib-olla olen alati osanud ettekäändeid leida, aga pole seda endale teadvustanud. Mine tea.

Melanhoolia ja mingi kräpi enesehaletsus.

Õues ladistab vihma. Ometi on valge ning vaatan iseendale süüdistavalt otsa, kui praegu teki alla ronin, pea padjale panen, lambi kustutan ning silmad sulen.

Missiis.

Sildid: