eXTReMe Tracker

22. jaan 2007

Pakime

Igasuguseid asju pakime. Mõtteid eelkõige. Paigutame need riiulisse, sahtlisse, mälu tagumistesse soppidesse ja loomulikult paneme kleepsud koos märksõnadega juurde. Et kui ikka vaja on mõttekildu, siis kenasti ja kiiresti üles leiaks. Muidugi ei unusta ma sahtleid lukustamast. Ikka lukku, et keegi sisse piiluda ei saaks, ise kaasaarvatud.

Tegelikult on mingi räme orgunn. Reisimise oma. Natuke võtab kõhedaks, aga natuke on teinud ka ükskõikseks. Eks näis, mis saab. Märtsikuisel vaheajal aga olen mina Rootsis. Ei mingit jalad seinal passimist. Lihtsameelsed lapsed kaasas. Ise lihtsameelne ja lapsed ka. See selleks. Veel pakkima ei kiirusta, aga neil on juba kajutidki jagatud :P

Eile lugesin Narnia kroonikate esimese raamatu läbi "Imetegija õepoeg" C. S. Lewiselt. Selline kummaline oli. Ehk siis maailm oli nii ilus ja hea. Kuidagi meenutas Astrid Lindgreni "Vendasid Lõvisüdameid". Selline natuke kurb, aga Lewise raamat on erinevalt Lindgreni omast positiivse lõpuni viidud. Ehk siis teise maailma minek ei tähenda surma. Kuigi jah. Paari aasta tagune enesetappude analüüs annab siiani tunda. Lewise raamatus on neid maailmade põkkumise kihte palju. Ühesõnaga Pratchett ja Tolkien ja Harry Potter. Üks ja sama seltskond. "Alice imedemaalt" ka veel samasse potti ja saaks kena analüüsiobjekti, kus uurimist oleks kena magistritöö jagu, ma arvan. Naiivselt kujutet jumalast tahtsin veel kõnelda. Maailm on ilus ja hea. Aga kurjad võimud on sisse söönud end. No ma ei tea. Kui piipblimüüte selle teose kaudu selgitada, siis jah, võib. Aga kujutage nüüd ette, et laps loeb Narnia lugusid enne, kui kuuleb maailmaloomise teisi ja meie kultuuriruumis primaarset müüti (VT)? Ei ole just kena hakata siis selgitama, et päris nii see nüüd ei ole, et piibel kirjutati "Imetegija õepoja" järgi. Kusjuures ma arvan, et sellisest küljest asjadele lähenemine on tänapäeva maailmas täiesti võimalik. Ausalt. Küllalt on ateistlikke ning religiooni suhtes täiesti ükskõikseid peresid, koole, riike. No võta nüüd kinni. Religiooniõpetust kui sellist vaja pole, aga tervemat, st laiahaardelisemat maailmapilti on vaja kohe hädasti.

Mis ma siin üldse plõksin. Eile tegin nii raske lugemiskontrolli valmis, et lapsed, kes raamatut lugenud olid, ei julgenud täna vastata, kartsid hätta jääda ning ütlesid, et neil on lugemata. Hakkan vist mõrrastuma. Kusjuures ise tunnen ennast hästi, sest isegi raamatut lugemata oli lõppkokkuvõttes - nagu üks taibu mulle tõestas - võimalik töö ausa kolme peale ära teha. Aiiiaaa.

Vat nii. Selg valutab. Koledasti. Radikuliit või lihtlabane külmetus. Ise kahtlustasin üle puhkamist nädalavahetusel. Ikka juhtub, et istud arvuti ees või lamad voodis ja unustad end liigutamast :P